De weg naar een trainingsacteur

5 daagse training Leren Trainingsacteren

Wat je krijgt:

Wat je ontwikkelt:

Opbouw van de training

Twee unieke en inspirerende locaties

Nabij de dijk van de Zurich ligt een klein dorpje Pingjum. Dáár waar ik de eerste jaren van mijn leven doorgebracht heb en dáár waar ik voor het eerst een schooltje bezocht, gaan wij de eerste 3 dagen van de training doorbrengen. Podium Pingjum, vol cultuur. 
 
De tweede plek voor de beide terugkomdagen ligt in de schaduw van de Martinikerk te Bolsward. In de kerkstraat die loopt van de kerk naar het stadhuis zie je het uithangbordje van Het Weeshuis. Momenteel wordt hier een hotel gerund, maar ooit was het niet alleen een weeshuis maar ook een opvanghuis voor pleegkinderen. Een bijzondere en mooie plek voor de afronding van onze training 2024-2025. 

Goed om te weten

Locatie 1 (trainingsdagen)

Podium Pingjum
Grote Buren 6 (ingang aan het kerkpad)
Pingjum (Friesland)

Locatie 2 (terugkomdagen)

Hotel Het Weeshuis
Kerkstraat 53
8701 HR Bolsward (Friesland)

Uurbesteding

Contacturen:
30
Stage/intervisie:
20
Thuiswerk:
15
Trainingsacteur meiny met een stoel Trainingsacteur meiny met een stoel Trainingsacteur meiny met een stoel

Inhoud van de training

Natuurlijk en levensecht leren acteren, dáár gaat het deze dag om. Je inleven en ook aanvoelen wat nodig is om een gewenste rol vormgeven. Sommige deelnemers zullen ervaring hebben in het acteren, anderen juist meer in het begeleiden van mensen/leerprocessen. Beiden zijn goed werkbaar. Acteren in trainingen vraagt dat je kunt kijken vanuit een helicopterview en signaleert wat er gebeurt bij jezelf en bij de ander. Duiken in gevoel en teruggeven wat iets met jou doet. Schakelen in emoties en fysiek reageren, zo natuurlijk en echt mogelijk. Veel fysiek spel kenmerkt de ochtend en ook stilstaan bij, en het observeren van gedrag. In de middag koppelen we trainingsacteren aan dienstbaar spelen. Je neemt kennis van een aantal basisbegrippen van de communicatie en ervaart wat de successpiraal doet.

In communicatietrainingen komt het vaak voor dat gewerkt wordt met modellen waarbij cursisten inzicht krijgen in het effect van hun gedrag. Als trainingsacteur is het nuttig enig zicht te hebben in het intermenselijk gedrag. Je zult gericht feedback moeten geven op het effect daarvan. Het interactiemodel de Roos van Leary is een model wat goed gebruikt kan worden om rollen geloofwaardig neer te zetten. We kijken deze dag naar hoe daarin de interactiepatronen lopen en we besteden aandacht aan diverse werkvormen uit het boek: Toolbox zoals Hoefijzer, Estafette en het Regie-model. Hierbij heb je als trainingsacteur meerdere cursisten tegenover je. En dan zijn er nog de theorie-ondersteunende oefeningen die prettig zijn om de cursisten te laten wennen aan het spelen met een acteur en meestal onbekend bij de trainer en dus een mogelijkheid om ons vak uit te dragen.

Deze dag staat in het teken van de 3-hoek; trainer, cursist en trainingsacteur. Hoe de samenwerking met de trainer vormkrijgt in diverse praktijksituaties. Iedere situatie is anders en vraagt om flexibiliteit, maar ook om alertheid, omdat ieder zijn eigen rol heeft. In de middag zal een gasttrainingsacteur ervaringen delen en gaan we met elkaar de praktijk analyseren en uitspelen. We zijn daarmee aan het finetunen, zodat je ná deze dag zelf kunt beginnen aan de 18 uren stage. Ook het op 'gemak stellen' stellen van cursisten en het aanspelen van leerdoelen, belonen in het spel of juist confronteren en op de juiste manier feedback geven, zijn de onderwerpen. Daarnaast wederom het in-trainen van nieuwe werkvormen. Na 3 volledige trainingsdagen wordt de intervisie samen opgestart ter ondersteuning van de eerste stages.

Vervolgens is het tijd voor het nabespreken van de stage-ervaringen en kijken wat nodig is om vertrouwd te raken met 'het reilen en zeilen' van het trainingsacteren. De 18 uur stage-uren zijn hiervoor de basisd. Meeste keren zal dit plaatsvinden het HBO en MBO-onderwijs in Leeuwarden e.o. Daarbij komt ook het assessment-acteren aan bod. Deze dag zal een trainingsacteur daar haar ervaringen over delen. De eigen acteerskills worden versterkt door te werken met improvisatietechnieken door het fysieke spel aandacht te geven. En het geven van feedback blijft altijd weer een aandachtspunt.

Met steeds meer ervaring in het spelen als trainingsacteur en het geven van feedback, staan we nu stil bij wat er nog te leren is over juist deze feedback. We starten met persoonlijke leervragen uit de stages, de oefeningen zullen daar op toegespitst worden. We ronden deze basistraining af met het kijken naar ieders eigenheid maar ook talenten. Onder de noemer van talent-ontwikkeling besteden we aandacht aan appreciative inquiry, een model wat staat voor wat wél werkt. Zeker toepasbaar in het werk van een trainingsacteur maar niet zeker minder als afronding van deze training. Waar liggen je krachten? Hoe kun je krachten uitbouwen? En hoe kun je dit toevoegen aan je nieuwe vakgebied en daarmee aan je eigen leven!?!